Дніпропетровська область,
Криничанщина
Сьогодні:
Четвер, 28 Березня
icon clock24.07.2022
icon eye126
Здоров'я Новини

АНТИБІОТИКИ ТІЛЬКИ ЗА РЕЦЕПТОМ: як працюватиме нововведення

З серпня мешканці області зможуть придбати антибіотики лише за рецептом від лікаря. Як його отримати та для чого потрібне нововведення, розповіли в обласній у Дніпропетровській військовій адміністрації.

«Багато мешканців займаються самолікуванням. «Призначають» самі собі антибіотики. Виникає резистентність, коли організм перестає сприймати антибіотичні препарати, не чинить опір хворобі. Простіше кажучи, ліки не допомагають. З’являються серйозні ускладнення», – пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОВА Олексій Григорук.

З 1 серпня в Україні, аби отримати рецепт, потрібно буде звернутися до лікаря. Фахівець зробить обстеження. Далі призначить лікування. Якщо необхідні будуть антибіотики – випише електронний рецепт. На ньому зазначатиметься спеціальний номер. Його потрібно буде назвати в аптеці.

«До кінця року діятиме перехідний період. Рецепти лікарі зможуть видавати і в паперовому, і в електронному вигляді. До речі, там вказуватиметься діюча речовина, а не назва препарату», – наголосив Олексій Григорук.

Тим часом в Україні вирішуватимуть, що робити з порушниками. Зокрема, аптеками,  які продаватимуть антибіотики без рецепту. Планують запровадити адміністративну відповідальність – штрафи. Якими вони будуть, має вирішити Верховна Рада України.

Лікарі сімейної медицина нововведення підтримують. Готові приймати більше людей та видавати рецепти. Адже часто пацієнти жаліються, що вже днів 10 приймали якийсь антибіотик, а покращень немає. Тільки гірше стало. Температура зростає, а не падає. Це наслідки самолікування. Лікарі сподіваються, тепер люди більш відповідально ставитимуться до свого здоров’я.

Запровадження е-рецептів в Україні дозволить врегулювати обіг ліків. А ще відстежувати дані про лікарські призначення та об’єми використання антибіотиків.

Крім цього, це ще й крок до євроінтеграції. Адже у більшості країн ЄС неможливо просто так придбати антибіотики.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *