Дніпропетровська область,
Криничанщина
Сьогодні:
Четвер, 28 Березня

В АУЛІВСЬКІЙ БІБЛІОТЕЦІ РОБЛЯТЬ ВСЕ ЗАРАДИ МИРУ

Під час війни важливим для українців стало єднання. Кожна добра справа наближає нас до Перемоги. Бібліотекарі Аулівської селищної бібліотеки у цей непростий час не стоять осторонь ситуації в державі. Ми допомагаємо, як можемо: організовуємо цікаве дозвілля для всіх, хто потребує емоційної розрядки.

Люди, котрі приходять до нашого закладу, можуть не тільки провести час з користю, а й відпочити душею. Це гості нашого селища, переселенці, які знайшли у нас прихисток. На сьогодні таких у нашому Аулівському старостинському окрузі 700 осіб. Наша бібліотека стала для багатьох з них місцем, де можна повчитись, відпочити і гарно провести день. Поки дітвора розважається, батьки можуть займатися своїми справами.

При творчому клубі за інтересами «Планета талантів», який був створений у 2014 році, проводяться різноманітні майстер-класи: декупаж, випалювання по дереву, бісероплетіння, вишивання бісером, миловаріння, канзаші, розмальовка гіпсових фігур. Усі ці заняття допомагають людям, які вимушено переїхали до нашої місцевості, оговтатись, реабілітуватись, психологічно відновитись.

До нас через запрошення (соцмережі, групи переселенців, Вайбер) завітала багатодітна родина зі Слов’янська: мама та четверо дітей від 5-ти до 17-ти років. Жінка розповіла, що вони змушені були виїхати з рідного міста з мінімальною кількістю речей через обстріли та страх за життя своєї родини. Їхали навмання, рятуючись від обстрілів окупантів. У розмові ми дізналися, що старша донька Венера навчається на перукаря. Вона запропонувала свої послуги для переселенців та мешканців нашого селища. А ми вирішили їй допомогти втілити свою мрію в життя і набратися практичного досвіду, запропонувавши куток для створення краси у приміщенні бібліотеки. Це допомагає їй відволіктися від пережитих подій, творити красу, роблячи людей щасливими, бути корисною для своєї родини. Від Венери клієнти виходять з гарними зачісками і приємним настроєм.

Ще з однією родиною з Попасної нас познайомила волонтер Світлана Анатоліївна Бельговська. Зокрема, при спілкуванні з Анастасією ми дізналися, що вона володіє поглибленими знаннями української мови, математики та біології. А ще закінчила художню школу. Ми запропонували дівчині поглибити знання тим, хто цього потребує. Дали оголошення у місцевій групі на «Фейсбук», також допомогло так зване «сарафанне радіо». І невдовзі на заняття до Анастасії вишикувалась ціла черга бажаючих.

На початку березня з допомогою чоловіків ми облаштували погріб, що знаходиться на території селищної бібліотеки, під бомбосховище. Ми вилучили з відкритого доступу книжкову продукцію, яка була видана в РФ, і популяризуємо серед користувачів твори сучасних авторів та незмінну класику української літератури.

У кінці лютого та на початку березня я та бібліотекар І. Лізняк успішно пройшли базовий курс «Безбар’єрна грамотність» та отримали електронні сертифікати. Бібліотека завершила переводити свій книжковий фонд з бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК) на універсально-десяткову класифікацію (УДК). Наразі перевіряємо та оновлюємо книжковий каталог. Продовжуємо надавати послуги людям з обмеженими можливостями та похилого віку на дому та популяризуємо вже традиційну акцію «Подаруй бібліотеці книжку».
До Дня Землі та довкілля провели прибирання території бібліотеки та озеленили її. До дня народження генія української літератури Т.Г. Шевченка бібліотекою була підтримана всеукраїнська акція та флешмоб у соцмережі ФБ «Шевченко закликає — Україна перемагає». Була представлена виставка його творів, лепбук, дитячий Кобзар та твори інших письменників про Тараса Григоровича. А в клубі за інтересами «Планета талантів» його гуртківцями була вишита бісером картина «Заповіт».

На сторінці у «Фейсбук» підтримуємо наших воїнів-захисників. Наша односельчанка Ангеліна Кизь — користувачка бібліотеки та учасниця клубу за інтересами, зірка нашого селища і району, переможниця багатьох селищних та районних конкурсів «Криничанський Зорепад» — активно підтримує земляків у волонтерському центрі, який розгорнувся при обласній бібліотеці. Вона плете сітки разом з командою акторів театру ім.Шевченка, виступає у лікарнях, госпіталях та санаторіях. Дівчина підримує бойовий дух поранених воїнів та постраждалих від агресії окупантів.

У бібліотеці організована інформаційно-пізнавальна підбірка матеріалів щодо надзвичайних ситуацій, порад психолога та першої медичної допомоги. За ініціативи селищних бібліотекарів для роботи з дітьми і переселенцями залучений шкільний психолог.
Нещодавно відбулось знайомство з користувачами підліткового віку та дітьми переселенцями. Діти долучились до акції «Малюнок у підтримку воїнів». А ще вони із задоволенням розфарбовували дерев’яні заготовки ангелят та голубів, виконані у техніці декупаж. Насамкінець заходу за чаюванням та смаколиками діти вже активно розповідали про себе та свої захоплення. Продовжуємо залучувати нових користувачів шляхом соцмереж, листівками-запрошеннями, Вайбер. Наразі йде активна підготовка до патріотичних майстер-класів з виготовлення браслетів зі стрічок, бісерних брелків, браслетів, вишивки картин бісером, випалювання по дереву для хлопців і виготовлення декоративних свічок та миловаріння для усіх бажаючих.

Працівники бібліотеки і майстрині нашого селища співпрацюють з Кам’янською центральною бібліотекою, яка допомогає реалізувати вироби серед населення та гостей міста. До речі, з вилучених коштів 20% , а нерідко і всі 100%, перераховуємо на потреби ЗСУ.
Ми любимо своїх читачів, бібліотеку та Україну. Працюємо там, де ми є. Робимо все, що можемо робити заради миру, безпеки і Перемоги України!

Рімма ОВЧІНІНА, завідуюча бібліотекою,
сел. Аули